Trwamy w
okresie karnawału – częściej bierzemy udział w spotkaniach i imprezach, na
których pojawiają się drinki i koktajle. Dziś chcę podzielić się z Wami kilkoma
przepisami jak łączyć smaki ulubionych napojów z zieleniną!
Obecnie
mamy łatwy dostęp do świeżych ziół nawet w okresie zimowym. Nie musimy
fatygować się do centrów ogrodniczych – jadalne roślinki kupimy w najbliższych sklepach
spożywczych. Warto wzbogacić nasz parapet o kilka ziołowych doniczek, nie tylko
z uwagi na ich wspaniały aromat w potrawach czy zdrowotne właściwości, ale
także z powodu niezwykłych walorów smakowych i dekoracyjnych po zastosowaniu
zielonych listków w drinkach i koktajlach! Zarówno w tych z alkoholem, jak i
bez.
Poznajcie wspaniałą
piątkę!
1. Mięta
Mięta (w
napojach stosujemy głównie miętę pieprzową) jest podstawowym składnikiem
napojów orzeźwiających. Jej rześki smak idealnie komponuje się z wszelkimi
cytrusami, w szczególności z limonką i cytryną. Możemy zatem stosować ją z
powodzeniem do wszystkich drinków na bazie cytrusów.
Wiem! Nie
będę oryginalna jeśli powiem Wam, że mięta to absolutnie podstawowy składnik
znanego drinka Mojito. Kochają go wszyscy! Zarówno wersję z rumem, jak i tę
bezalkoholową.
A oto
szybki przepis na Mojito:
- limonka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka-kilkanaście listków mięty
- 40 ml białego rumu
- pokruszony lód
- woda gazowana
Limonkę zalewamy wrzątkiem, aby
pobudzić jej wspaniały aromat. Połowę limonki obieramy ze skórki, kroimy na
mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Rozcieramy miąższ razem z
cukrem. Listki mięty ugniatamy lekko w dłoniach i dodajemy do szklanki. Znów
delikatnie rozcieramy. Dodajemy lód, rum, wodę gazowaną. Pozostałą część
limonki kroimy na plasterki i dekorujemy drinka.
W wersji bezalkoholowej Mojito zamiast wody i cukru, możemy użyć Sprite
lub 7up.
2. Szałwia
Szałwia
jest składnikiem win typu wermut. Poprawia trawienie
(co jest szczególnie przydatne na imprezach) i obniża poziom cukru we krwi.
Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Z
powodzeniem możemy stosować ją jako dodatek do Martini oraz szampanów. Warto
rozejrzeć się w sklepach za szałwią ananasową, o ciekawym powiązaniu nieco
ziemistego smaku z nutami owocowymi.
3. Bazylia
Od niedawna
jest coraz częściej stosowana w drinkach i koktajlach. Najlepiej komponuje się
w zestawieniu z ginem. Świetnie komponuje się z truskawkami i mrożonym arbuzem!
A oto
przepis na gin z bazylią i arbuzowy koktajl:
Gin&Bazylia
- sok z połówki cytryny
- garść listków bazylii
- łyżeczka cukru trzcinowego
- kilka kostek lodu
- 40 ml ginu
W shakerze rozgniatamy garść liści bazylii, dodajemy sok z połówki
cytryny i łyżeczkę cukru. Dolewamy gin i mieszamy. Wlewamy przez sitko do
szklanki wypełnionej kostkami lodu.
Freeze – watermelon
- kawałek
arbuza
- kilka
listków bazylii
- limonka
- 1
łyżeczka cukru trzcinowego
- 90 ml
wody gazowanej
- 30 ml
wódki (opcjonalnie)
Arbuza kroimy na małe kawałki i
wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Wyciskamy sok z limonki, cukier i
bazylię rozgniatamy razem w szklance. Dodajemy zamrożonego arbuza, wlewamy
wódkę i napełniamy szklankę wodą.
4. Rozmaryn
Rozmaryn
jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół. Dlatego dodajemy go do potraw i
napojów oszczędnie, aby nie zdominował całości. Jego smak jest lekko sosnowy i
gorzkawy. Idealnie nadaje się do połączeń z ginem i wódką.
Poniżej
podaję przepis na Grapefruit&Tonic:
- 120 ml tonicu
- grejpfrut
- rozmaryn
- 40 ml wódki
- kilka kostek lodu
Do szklanki
rzucamy kawałki grejpfruta i ugniatamy je. Dodajemy lód, wódkę i tonic. Na
koniec dekorujemy gałązką rozmarynu.
5. Lawenda
W naszym
kraju lawenda nie zyskała jeszcze zbyt dużej popularności w kuchni. Przyznam
szczerze, że sama póki co nie próbowałam z nią eksperymentować i czekam z
niecierpliwością na pierwszą możliwość zastosowania jej wspaniałych kwiatów w
lemoniadach i drinkach! Podobnie jak rozmaryn, ma bardzo silny aromat, dlatego
nie przesadźmy z jej ilością!
A oto
przepis na lawendową lemoniadę:
- kilka świeżo zebranych i wypłukanych kwiatów lawendy
- dwie łyżeczki cukru
- szklanka zimnej wody
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- lód
Dzięki aromatycznym ziołom możemy z kilku prostych i
podstawowych składników ulubionych napojów stworzyć niebanalne kompozycje,
którymi zaskoczymy znajomych. Pamiętajmy, aby zgniatać i ucierać liście ziół,
gdyż wtedy uwalniają najwięcej olejków eterycznych. Możemy je też zamrażać w kostkach lodu, co będzie również wspaniałą dekoracją naszego napoju!
Do gęstych koktajli z dużą ilością soku owocowego lub tłoczonego lodu podawajmy dwie słomki (w razie gdyby jedna się zatkała),
do mniej zawiesistych jedną.
A czy Wy hodujecie zioła w domu? Jak Wam się podoba stosowanie roślin w drinkach? A może Wy
macie ciekawe przepisy i chcecie się nimi podzielić? Piszcie, czekam na Was!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz