piątek, 15 stycznia 2016

Zieleń w drinkach? Dlaczego nie!

Trwamy w okresie karnawału – częściej bierzemy udział w spotkaniach i imprezach, na których pojawiają się drinki i koktajle. Dziś chcę podzielić się z Wami kilkoma przepisami jak łączyć smaki ulubionych napojów z zieleniną!

Obecnie mamy łatwy dostęp do świeżych ziół nawet w okresie zimowym. Nie musimy fatygować się do centrów ogrodniczych – jadalne roślinki kupimy w najbliższych sklepach spożywczych. Warto wzbogacić nasz parapet o kilka ziołowych doniczek, nie tylko z uwagi na ich wspaniały aromat w potrawach czy zdrowotne właściwości, ale także z powodu niezwykłych walorów smakowych i dekoracyjnych po zastosowaniu zielonych listków w drinkach i koktajlach! Zarówno w tych z alkoholem, jak i bez.

Poznajcie wspaniałą piątkę!

1. Mięta
Mięta (w napojach stosujemy głównie miętę pieprzową) jest podstawowym składnikiem napojów orzeźwiających. Jej rześki smak idealnie komponuje się z wszelkimi cytrusami, w szczególności z limonką i cytryną. Możemy zatem stosować ją z powodzeniem do wszystkich drinków na bazie cytrusów.
Wiem! Nie będę oryginalna jeśli powiem Wam, że mięta to absolutnie podstawowy składnik znanego drinka Mojito. Kochają go wszyscy! Zarówno wersję z rumem, jak i tę bezalkoholową.



A oto szybki przepis na Mojito:


  • limonka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka-kilkanaście listków mięty
  • 40 ml białego rumu
  • pokruszony lód
  • woda gazowana 

Limonkę zalewamy wrzątkiem, aby pobudzić jej wspaniały aromat. Połowę limonki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Rozcieramy miąższ razem z cukrem. Listki mięty ugniatamy lekko w dłoniach i dodajemy do szklanki. Znów delikatnie rozcieramy. Dodajemy lód, rum, wodę gazowaną. Pozostałą część limonki kroimy na plasterki i dekorujemy drinka.
W wersji bezalkoholowej Mojito zamiast wody i cukru, możemy użyć Sprite lub 7up.

2. Szałwia
Szałwia jest składnikiem win typu wermut. Poprawia trawienie (co jest szczególnie przydatne na imprezach) i obniża poziom cukru we krwi. Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Z powodzeniem możemy stosować ją jako dodatek do Martini oraz szampanów. Warto rozejrzeć się w sklepach za szałwią ananasową, o ciekawym powiązaniu nieco ziemistego smaku z nutami owocowymi.



3. Bazylia
Od niedawna jest coraz częściej stosowana w drinkach i koktajlach. Najlepiej komponuje się w zestawieniu z ginem. Świetnie komponuje się z truskawkami i mrożonym arbuzem!

A oto przepis na gin z bazylią i arbuzowy koktajl:

Gin&Bazylia
  • sok z połówki cytryny
  • garść listków bazylii
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • kilka kostek lodu
  • 40 ml ginu



W shakerze rozgniatamy garść liści bazylii, dodajemy sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru. Dolewamy gin i mieszamy. Wlewamy przez sitko do szklanki wypełnionej kostkami lodu. 

Freeze – watermelon
  • kawałek arbuza
  • kilka listków bazylii
  • limonka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 90 ml wody  gazowanej
  • 30 ml wódki (opcjonalnie)
Arbuza kroimy na małe kawałki i wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Wyciskamy sok z limonki, cukier i bazylię rozgniatamy razem w szklance. Dodajemy zamrożonego arbuza, wlewamy wódkę i napełniamy szklankę wodą.


4. Rozmaryn
Rozmaryn jest jednym z najbardziej aromatycznych ziół. Dlatego dodajemy go do potraw i napojów oszczędnie, aby nie zdominował całości. Jego smak jest lekko sosnowy i gorzkawy. Idealnie nadaje się do połączeń z ginem i wódką.

Poniżej podaję przepis na Grapefruit&Tonic:
  • 120 ml tonicu
  • grejpfrut
  • rozmaryn
  • 40 ml wódki
  • kilka kostek lodu


Do szklanki rzucamy kawałki grejpfruta i ugniatamy je. Dodajemy lód, wódkę i tonic. Na koniec dekorujemy gałązką rozmarynu.





5. Lawenda
W naszym kraju lawenda nie zyskała jeszcze zbyt dużej popularności w kuchni. Przyznam szczerze, że sama póki co nie próbowałam z nią eksperymentować i czekam z niecierpliwością na pierwszą możliwość zastosowania jej wspaniałych kwiatów w lemoniadach i drinkach! Podobnie jak rozmaryn, ma bardzo silny aromat, dlatego nie przesadźmy z jej ilością!

A oto przepis na lawendową lemoniadę:
  • kilka świeżo zebranych i wypłukanych kwiatów lawendy
  • dwie łyżeczki cukru
  • szklanka zimnej wody
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • lód




Dzięki aromatycznym ziołom możemy z kilku prostych i podstawowych składników ulubionych napojów stworzyć niebanalne kompozycje, którymi zaskoczymy znajomych. Pamiętajmy, aby zgniatać i ucierać liście ziół, gdyż wtedy uwalniają najwięcej olejków eterycznych. Możemy je też zamrażać w kostkach lodu, co będzie również wspaniałą dekoracją naszego napoju!




Do gęstych koktajli z dużą ilością soku owocowego lub tłoczonego lodu podawajmy dwie słomki (w razie gdyby jedna się zatkała), do mniej zawiesistych jedną.



A czy Wy hodujecie zioła w domu? Jak Wam się podoba stosowanie roślin w drinkach? A może Wy macie ciekawe przepisy i chcecie się nimi podzielić? Piszcie, czekam na Was!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz